Τα Ιωάννινα είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Ηπείρου. Είναι μια πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχη η λίμνη Παμβώτιδα που παράκειται της πόλης. Άξιο αναφοράς είναι και το νησάκι της λίμνης, στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το κάστρο των Ιωαννίνων που στο μεγαλύτερο μέρος είναι έργο της εποχής της Τουρκοκρατίας. Μέσα στο κάστρο διαμορφώνονται δυο ακροπόλεις ενω στην κορυφή της δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά (1618).

Μόλις 4 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα θα συναντήσετε το Σήλαιο του Περάματος το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα. Το πραγματικό αυτό στολίδι της πόλης είναι γνωστό για την ποικιλία των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών που διαθέτει και συγκαταλέγεται στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου.

 Το Μέτσοβο

metsovoviewb

Κοντά στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στην Οροσειρά της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, βρίσκεται το φημισμένο Μέτσοβο. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου ανάμεσα σε οξιές και έλατα. Διακρίνεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την έντονη παραδοσιακή ατμόσφαιρα που διατηρεί ζωντανή σε ένα άγριο τοπίο με άπειρες φυσικές ομορφιές και σπάνια πανίδα και χλωρίδα. Τα πετρόκτιστα σπίτια με σκεπές από ξύλο και πλάκες, οι βρύσες και η κεντρική πλατεία, απ' όπου θαυμάζουν το Μέτσοβο επισκέπτες και κάτοικοι, είναι ένα μέρος μόνο από τις ομορφιές του. Δάση, ποτάμια και η τεχνητή λίμνη του Αωού, συμπληρώνουν την εικόνα ενός πραγματικά μοναδικού τοπίου.

Επισκεφτείτε την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ  που έχει το όνομα του μεγάλου Πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ που καταγόταν από το Μέτσοβο και φιλοξενεί τεράστια συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 2ου αιώνα, καθώς και συλλογή γλυπτών και χαρακτήρων.   

 Οινιποιία και γαστρονομία

Ιδιαίτερα ονομαστά είναι τα τυριά που παράγονται στην περιοχή και ιδιαίτερα το Μετσοβόνε, η Μοτσαρέλα, το Μπατζίσιο και η Γραβιέρα.

Το οινοποιείο του Μετσόβου βρίσκεται μέσα στο χωριό και αποτελεί το κέντρο της ερυθρύς οινοποίησης των εταιριών Κατώγι κ' Στροφιλιά,  και έχει κάβα με εκτοντάδες δρύινα γαλλικά βαρέλια και χώρους παλαίωσης των κρασιών με ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Που θα φάτε:

Στο κέντρο του Μετσόβου , δίπλα στην κεντρική πλατεία βρίσκεται "Το τζάκι" ( Εστιατόριο-ψησταριά Το Τζάκι ). Ένα παραδοσιακό εστιατόριο ψησταριά που προσφέρει στιγμές απόλαυσης στους επισκέπτες και στηρίζεται σε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και γεύσεις.

Άλλες περιοχές:


Επίσης, μπορείτε εύκολα να αποδράσετε στα ξακουστά Ζαγοροχώρια και να επισκεφτείτε μερικά από τα γνωστά αξιοθέτα όπως ο ποταμός Βοϊδομάτης, το φαράγγι του Βίκου, τα γεφύρια, τις λίμνες καθώς και να διασκεδάσετε με την πληθώρα των sports που προσφέρει όπως είναι το Καγιάκ-Rafting, η αναρρίχηση, το Parapente κ.α 

rafting

 

 

 

 

 

ZAGOROXORIA2 0.jpg.crop display 0